Dobrze mieć złamane serce?

3 kwietnia 2009, 22:08

Nietypowa choroba układu krążenia, zwana zespołem złamanego serca, wciąż pozostaje zagadką dla lekarzy. Na szczęście dla pacjentów okazuje się jednak, że szanse na przeżycie tajemniczego schorzenia są wyjątkowo wysokie.



Wiek preparatu krwiopochodnego ma wpływ na ryzyko powikłań pooperacyjnych

27 października 2014, 17:26

Przechodzący operację serca pacjenci, którzy otrzymują niedawno pozyskane preparaty krwiopochodne krew, mają znacząco mniej powikłań niż chorzy, którzy dostali preparaty oddane ponad 2 tygodnie przed ich operacją.


Szkodliwe trans, neutralne nasycone?

12 sierpnia 2015, 11:49

Analizy przeprowadzone na McMaster University dowodzą, że spożycie tłuszczów trans zwiększa ryzyko zgonu oraz chorób wieńcowych. Z kolei w przypadku tłuszczów nasyconych nie zaobserwowano zwiększonego ryzyka zgonu, chorób serca, udaru i cukrzycy typu 2


U mężczyzn siwizna łączy się z podwyższonym ryzykiem chorób serca

10 kwietnia 2017, 11:33

Siwe włosy wiążą się u mężczyzn z podwyższonym ryzykiem choroby serca.


Niskie temperatury mogą wyzwalać zawał serca

29 sierpnia 2017, 09:18

Niska temperatura powietrza jest zewnętrznym wyzwalaczem zawału serca.


W przyszłości przed koronarografią pacjenci będą zażywać kapsułkę z buraka?

22 lutego 2018, 12:44

Buraki mogą zmniejszyć ryzyko uszkodzenia nerek (nefropatii kontrastowej) u pacjentów poddawanych koronarografii, czyli angiografii tętnic wieńcowych.


Dom to czy winiarnia?

8 stycznia 2009, 11:06

W klasycznych dziełach greckich dość często wspomina się o tawernach, żadnemu archeologowi nie udało się jednak natknąć na pozostałości po takim przybytku. Ponowna analiza zgromadzonych przez lata artefaktów wskazuje, że nie można ich było znaleźć, bo winiarnie znajdowały się w domach mieszkańców.


Osteoklasty w naczyniach zniszczą zwapnienia?

14 marca 2014, 11:14

Naukowcy odkryli nowy marker i prawdopodobny cel terapeutyczny dla zwapnienia naczyń i zastawek.


Zidentyfikowali piwo jęczmienne w mezopotamskich naczyniach z epoki brązu

28 czerwca 2018, 10:52

W ceramice odkrytej na stanowisku Khani Masi w górze rzeki Dijala w północno-wschodnim Iraku odkryto związki chemiczne wskazujące na bazujący na jęczmieniu fermentowany napój. Wygląda więc na to, że mieszkańcy Mezopotamii z późnej epoki brązu raczyli się jęczmiennym piwem już 3000 lat temu.


Macica jako organ decydujący

23 kwietnia 2010, 08:50

Macica nie jest tylko pojemnikiem na dziecko. Co więcej, to ona w dużej mierze decyduje, które zarodki ulegną zagnieżdżeniu. Okazuje się, że kobiety z większą gotowością macicy łatwiej zachodzą w ciążę, ale i częściej dochodzi u nich do poronień (PLoS One).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy